010 5083 500

sales@sahanlahtiresort.fi

Tee varaus

Saimaa Gastronomy on merkki laadusta

Saimaa Gastronomy on neljän Saimaan seudun yrityksen yhteistyöverkosto. Kaikkia meitä  yhdistää rakkaus Saimaata ja sen ainutlaatuista luontoa kohtaan. Kaikissa kohteissa arvostetaan paikallisia puhtaita lähiraaka-aineita, sekä pientuottajien tuotteita. Maittavat menut rakentuvat kausituotteiden ympärille ja pöytien antimet vaihtuvatkin vuodenaikojen mukaan.

Yhdessä Pihlas ResortTertin Kartanon ja TeaHouse of Wehmais:n kanssa muodostamme palkitun Saimaa Gastronomy -porukan. Yhdessä järjestämme ympäri vuoden teemoitettuja Saimaa Gastronomy -viikonloppuja. Tule kokemaan Suomen paras ruokamatkailutuote meille!

Saimaa Gastronomy -viikonloput

Saimaa Gastronomy-verkoston teemaviikonloput voittivat Suomen paras ruokamatkailutuote 2019 -palkinnon valtakunnallisessa ruokamatkailukilpailussa.

Suomen parhaat löytyvät Saimaalta!

Aarteita kokille

”Näihin ei vain kyllästy”, huokaa Janne Kuivalainen uunituoreiden karjalanpiirakoiden ja munavoikipon luona. Karjalanpiirakat kuuluvat oleellisesti Sahanlahden tarjontaan. Ne ovat Jannen karjalaisten sukujuurten perua.

”Näitä meillä on leivottu aamiaispöytään ihan alusta alkaen. Piirakkakipot tyhjenevät sitä vauhtia, kuin niitä keittiöstä pöytään kannetaan. Asiakkaat vauvasta vaariin rakastavat aitoja karjalanpiirakoita”, kertoo Jaana Kuivalainen.

Etelä-Savo on Kuivalaisille hyvän ruoan aarreaitta. Alueella on paljon asiaansa uskovia pientuottajia, joilta saa huippuraaka-aineita keittiöön.

”On mahtavaa, kun suoraan ravintolan ovelle tuodaan tuoreita kananmunia, paikallista kalaa, lihaa ja kasviksia luomutuottajilta. Moni toimittajistamme kuuluu D.O. Saimaaseen, joka on Saimaan alueen laatu- ja alkuperämerkki. Luonnonkasveja, sieniä ja marjoja pystymme keräämään lähimaastosta. Olisi hullua olla käyttämättä kaikkea sitä hyvää”, pohtii Jaana Kuivalainen.

Hyvä lähiruoka vaatii vielä osaavat kokit. Jaana Kuivalainen tietää, että kovien ammattilaisten saaminen maaseudun rauhaan on haasteellista.

”Minulla oli kunnia jo Anttolanhovissa tutustua todelliseen lähiruoan suomalaiseen pioneeriin, keittiömestari Markus Maulavirtaan. Kun kysyin Maulavirtaa Sahanlahteen ”kesäkokiksi”, hän tuli keittiöön lopulta monena kesänä. Lisäksi keittiössämme kokkasivat Maulavirran vanha työkaveri Matti Lempinen ja Mikkelissä ravintola Vileestä tuttu Ilkka Arvola. Se olikin varsinainen tehotrio, joka kouli ronskilla otteella keittiömestareitamme. Nykyään henkilökunnan rekrytoiminen on helpompaa, sillä lähiruokamaineen karttuessa meille ihan halutaan tulla töihin”, Jaana Kuivalainen kertoo.

Lautasella Sahanlahden lähiruoka tarkoittaa raaka-ainetta kunnioittavia hyviä makuyhdistelmiä. Eri ainesten lukumäärä ei ole tärkeää, vaan miten ne natsaavat keskenään.

”Sahanlahdessa keskiössä ovat rehdit ja maanläheiset maut. Jos saan hyvää haukea, sen kaverina mainiosti riittää paahdettu kaali ja säilötyt voikukan nuput”, Kaihola linjaa.

Ruoka on kilpailu­valtti

Jaana Kuivalaisen mielestä hyvä ruoka on tänä päivänä Sahanlahden tapaiselle matkailukohteelle keskeinen kilpailuvaltti. Luonto ja kauniit maisemat eivät enää yksin riitä.

”Jos asiakas ei saa tasokasta ruokaa ja hyvää palvelua, sitä toista käyntikertaa ei ehkä koskaan tule”, sanoo Jaana Kuivalainen. Sahanlahti on mukana D.O.Saimaan vetämässä Saimaa Gastronomy -hankkeessa, joka kehittää Saimaan alueen ruokamatkailua. Saimaa Gastronomy -yrityksiä yhdistää lähiruoka, paikalliset raaka-aineet sekä rakkaus Saimaaseen ja sen ainutlaatuiseen luontoon.

– Saimaa Gastronomyn verkosto on osoittautunut meille arvokkaaksi. Hienointa siinä on ollut tutustua toisiin samalla tavalla ruokaan ja matkailuun kunnianhimoisesti ajatteleviin yrittäjiin sekä kehittää ja testata yhdessä toinen toistemme ideoita. Olemme kaikki oppineet, että emme ole keskenämme kilpailijoita, vaan menestymme parhaiten tekemällä mahdollisimman paljon yhteistyötä”, kiteyttää Jaana Kuivalainen.

Hänen mielestä menestyvä matkailuyritys hakee ja kehittää määrätietoisesti omaa juttuaan mutta myös kuuntelee herkällä korvalla asiakkaiden toiveita.

”Talon lähiruoka on aina kunniapaikalla päärakennuksen ravintola Koskivahdissa. Olemme sen rinnalla panostaneet paljon rentoon kesäravintola Rantamakasiiniin. Kun ihmiset istuvat terassilla viettämässä kesäpäivää, tarjottavan pitää olla myös rentoa”, Jaana Kuivalainen sanoo.

Luonnollinen vaihtoehto Rantamakasiinissa oli alkaa tarjota sitä, mitä ihmiset kovasti kaipasivat – eli hampurilaisia. Ajatus ei aluksi ollut talon kokkien suosikkivaihtoehto, mutta hampurilaisetkin voi tehdä lähiruokana leipomalla sämpylät luomujauhoista, käyttämällä savolaista rotukarjalihaa ja tekemällä itse ranskalaiset.

”Laatuun kannatti panostaa. Hampurilaisista tuli hitti. Innokkaimmat saapuivat Kouvolasta asti Sahanlahteen ihan hampurilaisten takia. Samalla tinkimättömällä tavalla suhtaudumme pitsojen paistamiseen, grillaamiseen ja savustamiseen. Kaikesta saa hyvää osaavalla tuotteistamisella”, muistuttaa Jaana Kuivalainen.

Niin mahtavia makuja ja hienoja annoksia

– Kesäasukas, Minna 60v