010 5083 500

sales@sahanlahtiresort.fi

Tee varaus

Vastuullisuus Sahanlahdessa

Perheomisteinen Sahanlahti Resort sijaitsee Saimaan rannalla Puumalassa, kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa sahamiljöössä. Sahanlahdessa huolehditaan vieraista ja alueesta sen vaatimalla arvokkuudella.

Huolehdimme ympäristöstä

Kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisesta sahaympäristöstä Saimaan rannalla ja nykyaikaisesti varustelluista tiloista pidetään huolta tarkalla kädellä.

Yrityksen rakennukset on valmistettu kotimaisesta puusta, joka on uusiutuva ja kestävä rakennusaine. Osa mökeistä sijaitsee luonnontilassa olevilla alueilla.

Yrityksen tilojen lämmitykseen käytetään osittain uusiutuvaa energiaa (n. 1/3 rakennuksista lämpenee bioenergialla ja ilmalämpöpumpuilla). Tyhjillään olevien huoneitten ja mökkien lämmöt pidämme matalalla. Näin emme tuhlaa tarpeettomasti energiaa.

Lajittelemme ja kierrätämme seka-, bio-, lasi- ja metallijätteet. Kannustamme tähän myös asiakkaitamme.

Siivouksessa ja pyykinpesussa käytämme vain ympäristöystävällisiä pesuaineita. Pyrimme hyödyntämään myös kangasservettejä ravintolassamme ja kankaisia istuinalusia saunoissamme.

Suosimme paikallista

Paikallistalouden tukeminen on meille tärkeää. Kerromme mielellämme puumalalaisten yrittäjien palveluista asiakkaillemme. Suosittelemalla ja käyttämällä paikallisten yritysten palveluita tuemme alueen yrittäjien toimintaa.

Yrityksemme kokoaikaiset työntekijät ovat paikallisia ja naapurikuntalaisia. Sesonkiaikaan työllistämme 35 henkilöä. Näin pidämme huolta alueemme elinvoimaisuudesta.

Ravintola

Vanhassa sahanpäällikön asuinrakennuksessa sijaitsevassa Koskivahti -ravintolassa ruokalista koostuu lähialueen pientuottajien ja kalastajien tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista. Satokauden mukaan alueen omaa ruokakulttuuria tuodaan esille myös käyttämällä luonnonantimia, kuten marjoja ja sieniä. Lähiruoan tuottajat kerrotaan menussa ja tuodaan esille myös ravintolan seinällä olevan lähikartan avulla.

Ravintolan menussa käytetään puhtaita, korkealaatuisia Designation of Origin Saimaa eli D.O Saimaa-merkittyjä raaka-aineita. D.O. Saimaa on Suomen ensimmäinen alueellinen laatu- ja alkuperämerkki. Näissä tuotteissa hyvä tarkoittaa paitsi korkeaa laatua ja vastuullisuutta, myös positiivista vaikutusta ympäristöön, kulttuuriin sekä alueen elinvoimaisuuteen. Alkuperämerkityt D.O. Saimaa -tuotteet ovat sekä eettisesti että paikallisen yhteisön kannalta hyvä valinta.

Sahanlahti Resort on yksi Saimaan Gastronomy -verkoston neljästä yrityksestä. Verkoston puhtaisiin paikallisiin lähiruoka-aineisiin ja kausituotteisiin rakentuvat ruokaviikonloput voittivat Suomen paras ruokamatkailutuote 2019 -palkinnon.

Saimaa Gastronomy -yhteistyöverkoston neljä yritystä; Sahanlahti Resort, Hotelli Punkaharju, TeaHouse of Wehmais ja Tertin kartano muodostavat alueen vahvuuksiin perustuvan houkuttelevan teemallisen kokonaisuuden, josta matkailijan on helppo valita mieleisensä tai luoda eri tarpeisiin sopivia paketteja tai kiertomatkan osia. Jokainen yritys on perheomisteinen. Yritykset sijaitsevat eri puolilla Saimaata, jolloin alue on monipuolisesti edustettuna. Yritysten toimintamalliin kuuluu lähellä tuotettujen ruokatuotteiden lisäksi paikallisten yritysten työllistäminen. Monipuolisia aktiviteetteja ja lähiruokaa sisältäviä Saimaa Gastronomy -ruokaviikonloppuja järjestetään kiireisimmän kesäkauden ulkopuolella. Saimaa Gastronomy on erinomainen esimerkki yritysten välisestä yhteistyöstä.            

Suomen paras ruokamatkailutuote 2019
Hungry from Finland -arviointiraati

Kunnioitamme paikalliskulttuuria ja perinteitä

Sahanlahti Resort sijaitsee 1700-luvulla perustetun Miettulan sahan kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ja arvokkaassa miljöössä. Sahanlahti on myös Kalevala Korun sekä Kalevalaisten Naisten Liiton perustajan, Elsa Heporaudan synnyinpaikka. Yrittäjäpariskunta vaalii vanhoja sahan rakennuksia kunnostamalla ja huoltamalla niitä. Alueen uudempi rakennuskanta on rakennettu täydentämään vanhaa miljöötä. Osa alueen vanhoista rakennuksista toimii museona, joissa esitellään paikallishistoriaa. Sahan museon pakopelihuone pohjautuu sahan tarinoihin ja historiaan.

Saunaperinne Suomesta on nimetty Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon 17. joulukuuta 2020. Meillä Sahanlahdessa voit tutustua suomalaiseen saunaperinteeseen. Alueeltamme löytyy sähkösauna, savusauna sekä perinteinen puilla lämpiävä sauna. Talven erikoisuutena meillä on jääsauna, joka on rakennettu Saimaan jäästä.

Yhteistyössä on voimaa

Sahanlahti Resort on ollut mukana monissa yritysryhmähankkeissa, joissa kehitetään Puumalan alueen matkailua yhdessä alueen muiden yrittäjien kanssa. Yritys on myös osallisena Saimaa Coop Osuuskunnassa, jonka tehtävänä on luoda edellytyksiä ja edistää hyvää yhteistoimintaa Saimaan seudulla. Osuuskunnan yrittäjät kehittävät yhteistyössä Puumalaan sähköpyörien vuokraverkoston, jonka liiketoiminnasta Sahanlahti vastaa yhdessä muiden yrittäjien kanssa.

Pidämme huolta luonnosta

Sahanlahdessa kannustetaan liikkumaan moottorittomasti jakamalla tietoa lähiseudun luontokohteista ja lihasvoimin toteutettavista aktiviteeteista. Vuokraamme mielellämme tätä varten asiakkaillemme harrastusvälineitä.

Sahanlahti Resort on myös mukana suojelemassa Norppaa. Saimaannorppa on kotoperäinen laji, joka esiintyy vain Saimaalla. Se on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Saimaannorppa on luonnonsuojeluasetuksen perusteella erityisesti suojeltava laji ja se on määritelty EU:n luontodirektiivissä suojelua vaativaksi lajiksi.

Meille ovat tervetulleita kaikki

Kohtelemme työntekijöitämme, vieraitamme ja alueemme asukkaita tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti riippumatta heidän taustastaan. Otamme ihmisten erityistarpeet huomioon toiminnassamme. Koulutamme, opastamme ja kannustamme henkilöstöämme toimimaan vastuullisesti.

Palkinnot

Sahanlahti palkittiin vuoden 2014 Etelä-Savon ruokamatkailuyrityksenä ja Vuoksen Vesistöalueen vuoden vierasvenesatamana 2015. Suomen Matkailijayhdistys SMY ry valitsi Sahanlahden vuoden 2019 kotimaan matkailun huippukohteeksi. 2021 Etelä-Savon maakuntaliitto palkitsi Sahanlahden Etelä-Savon parhaana. Lue lisää palkinnoista täältä

Sahanlahden vastuullisuudesta kertovat sertifikaatit 

Sahanlahdella on kaksi vastuullisuudesta viestivää setifikaattia. Suomen luomumatkailuyhdistys ECEAT:n sertifikaatti viestii ekologisesta ja kulttuurisesta kestävyydestä. VisitFinlandin Sustainable Travel Finland (STF) sertifikaatti viestii vastuullisuudesta myös kansainvälisille vierailemme. Lisää tästä merkistä voi lukea Visit Finlandin sivuilta.