”Tultaessa tienristeykseen joku kauhistuu tieni näyttää päättyvän
toinen havahtuu / sydämestään ilahtuu maisemat avartuvat
– VOIN VALITA”
(Irja Askola)

JAKSAMISVALMENTAJAN OMAA JAKSAMISTA KOETELTU eli SINKAN TARINASTA PIENI PÄTKÄ

Jaksamisen saloja avaa ja mielen ravintoa mm. Sahanlahden uusissa voimaantumistapahtumissa tarjoilee kasvatustieteiden maisteri, jaksamisvalmentaja, voimavarakouluttaja Sinka Viisala. Sparrariksi myös kutsutulla Sinkalla on paitsi runsaasti asiantuntemusta ja tietoa ihmismiehen toiminnasta ja sen kehittämisen käytännön keinoista myös omien isojen elämäntragedioiden tuomaa kokemusta ja näkemystä jaksamishaasteista.

“Elämä yllättää ja pistää omat suunnitelmamme useinkin uusiksi”

Sinka Viisalan v. 2004 perustaman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin keskuksen, Viisalan ValonKartano Oy:n, 200 v vanha päärakennus Rantasalmella paloi perustuksiaan myöden tammikuussa 2005. Yrittäjäksi vastikään ryhtynyt sitkeä-Sinka päätti tulipalosta huolimatta kuitenkin seurata kutsumustaan ja vankkaa näkemystään jaksamisen tukipalvelujen tarpeellisuudesta ajassamme. Runsaan kahden vuoden mittavan uudisrakennusprojektin tuloksena nousikin uusi uljas ValonKartano palaneen tilalle. Uusi rakennus valmistui kuitenkin pahimmoilleen v. 2008 laman kynnyksellä.

Valoisa ja rauhaa huokuva voimaantumisen paikka sai paljon kiitosta asiakkailtaan. Tuoreen yrityksen taloutta ja kannattavaa liikkeellelähtöä rasitti kuitenkin tulipalon ja kustannuksiltaan karanneen uudisrakennuksen vuoksi syntynyt miljoonavelka sekä yleinen talouslama.
”Kävin läpi peräti 4 vuotta kestäneen Jaakobinpainin kartanon pelastamiseksi talousvaikeuksista. Mutta laman vuoksi upean kartanon myyntikään ei tuottanut toivottua tulosta ja lopulta pankki niin sanotusti veti pidemmän korren ja haki yritykseni konkurssiin v. 2011”, monen yrittäjän pelkäämän painajaisen läpikäynyt Sinka muistelee.

“Elämää emme voi hallita,
mutta omaa mieltämme voimme opetella hallitsemaan”
(Sinka Viisala) 

”Menetin liki kaiken maallisen, mitä henkilökohtaisella nimitakauksella lainansa taannut yrittäjä voi menettää. Menetettyäni kotini, puutarhani, kutsumustyöni, yritykseni, autoni –  siis kaiken maallisen omaisuuteni  – matkaevääkseni jäi henkilökohtaisten tavaroiden lisäksi noin 2 miljoonaan euroon ulosoton rattaissa noussut velka”salkku”… Onnekseni elämänreppuuni jäi myös iso annos sitkeyttä ja huumoria sekä  tahtotila myönteiseen asennoitumiseen kriisin ja täydellisen epävarmuudenkin hetkellä.”

”Näkemykseni on, että jokaisella ihmisellä on sisimmässään joukko
mielen voimavaroja, käytännön työkaluja,  jotka
a) oivaltamalla, b) opettelemalla ja c) käyttöönottamalla
voi selvitä elämän kriiseistä elämänhaluaan ja -voimaansa lopullisesti menettämättä.”

”Tämä vaatii kuitenkin työtä – MENTAALITYÖTÄ ja HALUA ITSEKASVATUKSEEN. Itse sitä työstöä tein vuosia. Lopulta tunsin, että olin surffannut riittävästi mm. pettymyksen, alakulon ja kiukunkin aalloilla, mennyt läpi häpeän ja itsensä vähättelyn ahtaasta neulansilmästä ja saanut itsearvostukseni ja elämänhaluni uudelleen tasapainoon. Tunsin, että olisin valmis vielä nousemaan ”ratsaille” ja auttamaan minulle kertyneen koulutuksellisen tietämykseni, kutsumukseni ja rankkana pidetyn elämänkokemukseni avulla muita tällä hetkellä jaksamisensa kanssa kipuilevia.”

”Tiivistetysti ilmaistuna koen, että elämämme on yksi iso irtipäästöharjoitus. Elämän eteen heittämissä kriiseissä / menetyksissä auttaisi huomattavasti, mikäli olisimme jo etukäteen mielen tasolla nykyistä paremmin varustautuneita kriisien, menetysten kohtaamiseen ja niistä selviämiseen. Näitä taitoja nimitän mielen työkaluiksi tai mielen taidoiksi (mental skills).”

Sinka Viisala on toiminut paitsi hyvinvointiyrittäjänä ja voimavarakouluttajana aiemmin myös toimittajana, tiedottajana ja viestintäpäällikkönä monissa eri organisaatioissa. Tällä hetkellä hän tekee omalla toiminimellään, Tmi Jaksava Ihminen, koulutuksia, valmennuksia ja konsultointeja jaksamiskysymyksissä.
”Omia toimitiloja ei tällä hetkellä ole, mutta sekään ei täysin poissuljettu mahdollisuus ole”, vihjaa vanhalla komealla kyläkoululla Juvalla elävä ja isoa puutarhaa innolla hoitava elämänkokemusten vahvistama – jopa viisaannuttama – Viisalan Sinka.

Lisätietoja: +tel: +358 40 5066386 tai sinka(a)valontie.fi tai  http://www.jaksavaihminen.nettisivu.org/

“Elämä on yksi iso irtipäästöharjoitus, jossa vastaanharaamalla ihminen tekee matkanteostaan itselleen vain raskaampaa. ”
(Sinka Viisala)